Adventsdrøs.

Første søndag i advent ja?

Første desember og første dram av adventskalenderen også. Har jeg tid til alt dette da?

Nå ja, det er mange år siden jeg glemte adventskalenderen min, det må være tolv femten år siden. Nei vent, jeg husker det nå. Det er nøyaktig ti år siden og jeg var på rommet mitt på Hotel Pyramid i Nakhodka utenfor Vladivostok.

Jeg visste det var noe som manglet, helt fra starten av egentlig. Jeg hadde tenkt på det tidligere da vi hadde ”julebord” før vi dro fra prosjektet i Finland; nå må jeg huske adventskalenderen min og akevitt når vi drar til Russland. Men det var 16 dager tidligere, 14.november ankom jeg et kaldt og forblåst Øst-Sibir. Fattigslig, grått og trist, sølete og hullete veier, men flotte damer, var det som møtte meg da jeg ankom hotellet som skulle bli mitt hjem i fem måneder viste det seg. Jeg var heldig, det var så absolutt den beste plassen å bo i Nakhodka.

Men jeg hadde altså glemt adventskalenderen og akevitt.

Gammel Dansk hadde jeg nok av, Sverre og jeg hadde tatt med oss et lager for kalde dager og ensomme kvelder. Kalde dager fikk vi i hvert fall oppleve.

Jeg husker jeg fikk lyst på ribbe den kvelden. Ribbe, juleøl og akevitt og litt hjemlengsel, var det som gikk gjennom hodet en kort stund før jeg kom meg ned i restauranten til et bedre måltid.

Restauranten på Pyramid var ikke særlig fancy, men det var alltid noen fra prosjektet som var innom, vi var bare fire fra prosjektet som bodde der. Så en hyggelig middag ble det som regel. God hjemmelaget middag og det enkle var som regel det beste. Jeg husker at jeg tenkte flere enn en gang om jeg ville få kokkene til å steke ribbe på norsk vis. Hun ene kokka hadde et godt øye til meg, mest fordi jeg hadde skrytt av maten hennes og prøvde å si noen få russiske ord til henne så hun forsto litt i hvert fall. Engelsk for henne var som gresk for meg.

Men nå drømmer jeg meg bort her. Det var ikke advent for ti år siden jeg skulle skrive om. Jeg skulle skrive om advent.

Ja advent som i advent totusenogtretten. Jeg regner med det var det eMTe mente da hun utfordret meg til det for noen uker siden. Jeg sitter og skriver Marie, bare så du vet det. Kanskje jeg poster også?

Hvis vi ”slår opp” på Advent i Wikipedia, får vi dette svaret pluss litt til: Advent er en kristen høytid som markerer forberedelse til juletiden. Navnet kommer fra latin Adventus (Redemptoris), «(Herrens) ankomst». Første søndag i advent er første dag i kirkeåret.

Hvis vi slår opp i Gyldendals store konversasjonsleksikon som jeg kjøpte som student, står det: Advent (lat. Adventus Domini, Herrens komme) og at det er begynnelsen på kirkeåret.

Jeg har ingen adventstake eller krans, jeg tenner på noen stearinlys når jeg føler for det, enten det er sommer eller vinter, men det skjer nok oftere i den mørke årstiden. I kveld er det tretten lys som sprer varme. Jeg får ikke alle inn i et bilde, men ti av dem ser jeg godt og de tre andre ser jeg langt ute i mitt vidvinkelsyn.

Det store som står ved adventsdrammen, kjøpte jeg av to damer som hadde satt seg ned ved inngangen til Rema 1000 i går. De solgte lys til inntekt for Barneavdelingen ved sykehuset her i Stavanger. Flinke og koselige damer som gjorde noe for en god sak og fikk med seg noen fornøyelige replikker på brei Sandfjorsk på kjøpet. Vi lo i hvert fall godt alle tre da jeg gikk.

Jeg burde egentlig hatt bilde av dem også, for det var noen hyggelige friske damer som hadde mange flotte lys til støtte for en god sak.

Dere der ute i bloggverdenen som følger tradisjoner med adventslys og alt annet som hører denne tiden til, får ha meg unnskyldt for å ikke ta med mer av det som hører med på denne dagen. Men jeg har skrevet noen ord og satt tankene i sving med mimring fra denne deilige førjulstiden, det er det den er for meg.

Jeg sitter og mauler på et ribbestykke og tar en slurk av både smått og stort nå mens jeg skriver. Den første drammen i adventskalenderen er ganske drøy, men ned skal den (akkurat som det er noe problem). En liten akevitt om dagen blir det framover nå, kanskje uhørt for noen, men de to centiliterne hver morgen eller kveld, tror jeg at jeg overlever. Ja kanskje til og med lever litt bedre 🙂

Det henger en engel til høyre over min skulder som jeg håper følger meg i mine tanker i denne tiden som jeg egentlig holder så mye av. Jeg tror jeg må ha mange fine opplevelser fra denne tiden i min barndom. Det var i hvert fall mye god mat og fine forberedelser.

Det var hyggelig med en tur innom igjen, kanskje kommer jeg igjen om en uke 🙂

Reklamer

Om Breiflabben

I love cooking with wine, I even use some in my dishes.
Dette innlegget ble publisert i Day by Day, Tanker og følelser og merket med . Bokmerk permalenken.

29 svar til Adventsdrøs.

 1. Jorunn sier:

   Det var koselig å lese hos deg igjen 🙂
  Ha en flott advent og så håper jeg at vi hører fra deg snart igjen 🙂

 2. eMTe sier:

   Tommelfinfint Flabben !
  Adventskalenderen din er fin med akevitten i. Min er brodert av mor og der er nedtellinga ein twist for kvar dag. Dei to første går i eldste barnebarns mage. Han har vore her med meg nokre dagar og vi har fått gjort litt av kvart. I dag bolle og julemannbaking. Han har okkupert dataen ein del også, men no kunne eg setje meg ned i fred og ro og då var det kjekt å sjå innlegg frå deg att. Ekstra kjekt at det kom i dag, eg kika etter det før i dag 😉

  Adventstida ja, no er den her. Den kan innebære ulike ting for oss alle og kan ha ulike rammer og innhald. Nokre tradisjoner må vi ha med, andre endrar seg litt. Å vere utanlands i arbeid denne tida er nok litt spesielt vil eg tru.Håpar ho kunne meir enn å blunke, ho kokka og at dokke fekk god julemat 🙂

  Adventsstaken er på plass i vindauget og det første lys er tennt her i stova i dag. Har funne fram røykelsen også. Lysa i stova di gir ein fin glød, varmar gjer dei nok også. Sjukehuslyset varmar fleire enn deg, flott.

  Linkane du har lagt ved er lest, takk for dei. Takk for at du skriv igjen Flabben, og at du postar orda dine og bilda dine. Dei varmar dei også. Engelen, som heng nedforbi Andreakrossen, den fylgjer deg, ver du sikker.

  Marieklem, ein sterk ein.
  Gler meg alt til neste søndag ( hint, hint :))

  • Breiflabben sier:

    En Twist for hver dag ja, det høres litt mer fornuftig ut enn alle de «tusenkroners adventskalenderne» vi har lest om i det siste. Jeg liker best Nidars smågodt jeg 🙂
   Jeg hadde litt problemer med å finne på hva jeg skulle skrive om her, jeg har ikke så mye adventhistorie å fortelle om. Men så kom det noe relatert til «kalenderen» min og da ble jeg litt ivrig. Jeg så fort hvor dette kunne ende 😉
   Det var mange lys tent her i går og det gir en egen glød som du sier.
   Linkene fra Wikipedia ble med i kopieringen, en liten miss egentlig 🙂
   Hyggelig at du stakk innom da. Fikk du med deg Flabbekinnene jeg hadde lagt igjen til deg da?

   • eMTe sier:

     Nei, eg gjorde ikkje det, litt forsiktig you know, men no tek eg eit og så gøymer eg det andre til seinare 😉

    Du er flink å formidle Flabben, så eg håpar noko dukkar opp om litt. Det gjer no ikkje noko om du finn noko i arkivet ditt heller.

    Ein ok miss det med linkane 🙂

 3. naturglede sier:

   Så trivelig lesestoff da, med både det ene og det andre. Et typisk Flabbeinnlegg for advent. Måtte det komme mange flere. 😆 Vakkert å tenne lys i mørketiden og nyte kvelden. Lykke til med neste innlegg. Gleder meg til det, når det dukker opp. Du har vært savnet, nemlig!!!!!! 😀

  • Breiflabben sier:

    Hei Katten, hyggelig å se at du er innom 🙂
   Jeg merket det var lenge siden gitt, hadde til og med problemer med å legge inn bildene. Men det gikk da på et vis.
   Jeg får se hvor mange det blir, men jeg håper det kommer litt bloggfeber tilbake. Hadde ikke postet siden 31.mars.
   Det er godt å være savnet 🙂

   • naturglede sier:

     Hjelp, det var lenger siden enn jeg trodde, men du har da vært innom med kommentarer da. Ja, tiden flyr vel avsted for de fleste. Året som har gått har vært fullt av stress og mas for mitt vedkommende, så nå trenger jeg mer ro kjenner jeg, for å hente inn meg selv igjen. 😀
    Ja, du er savnet og mange med deg her inne. Skulle ønske vi kunne få tilbake farten og moroa vi hadde på vgb, men det er visst en saga blott. Vi får hygge oss med det vi har. Jeg er veldig glad for bloghog og alle vennene her inne. Håper du finner inspirasjon og glede over å skrive litt her igjen, bildeopplegget kommer du fort inn igjen vet du! 😉

    • Breiflabben sier:

      Det var noe med formatet på bildet som lurte meg i den første presentasjonen, men jeg tok sjansen og i det postede innlegget så det greit ut.
     Jeg har lest litt i gamle JuleFlabbender-innlegg og skal linke til noen seinere.

     • naturglede sier:

       Bildene ble fine de!!!!
      Flott at du finner på noe, da har vi alle noe å glede oss til vet du! Du skal vel ikke se bort fra at når du begynner å «bla» i gammelt, så kommer det ideer til nytt også!!!! 😆

 4. ertaberta2 sier:

   Såå koselig Advent innlegg, og flotte bilder. 🙂
  Hyggelig å se at det er liv inne hos deg, håper du skriver mere på bloggen utover..
  Sier som Naturglede, Du har vært savnet. liker å lese dine fortellinger og reiseskildringer. vettu. 🙂
  Klem. !

 5. Catalyzator sier:

   GOD ADVENT 🙂
  Titter innom og ønsker deg en vakker og fin adventstid. Det er ikke lett å handskes med alle «pliktgjøremålene» en stadig setter seg fore i slike tider som adventstiden men jo fler gjøremål en setter seg fore jo fler er det mulig en faktisk også greier 😀 Lykke til og kos deg masse !

  • Breiflabben sier:

    Det var jaggu et sjeldent menneske. Jeg renner ikke ned BlogHogs sider akkurat, men jeg postet et innlegg i går etter en liten pause på syv måneder. Hyggelig å se deg Cata og jeg håper du har det bra. Ja du vet hva jeg mener.
   Har det blitt flytting på deg og har du det bra med kattene dine?
   Trivelig å se deg igjen 🙂

  • solveig50 sier:

    Catalyzator!! Det må være flere år siden! Så hyggelig å «se» deg igjen! 🙂 Håper selvsagt også at du har det bra, venter spent på ditt svar til Flabben under her. Blogger du noe sted? Jeg har hatt pause lenge lenge. Nyttårsforsett å begynne igjen kanskje?

 6. sirenia sier:

   Så koselig med innlegg fra deg igjen, til å heve humøret et hakk av 🙂
  Du får fram en slags kjær førjulsstemning med ordene dine, det er ikke alt du sier men det bakom. Vedmod, lengsel kanskje?

  Fikk akkurat vite at en kjær blogger var borte for godt nå, tror kanskje vi har fulgtes siden vgb tida. For oss litt opp i åra kan det jo fort gå den veien, så vi får forsøke å ta vare på hverandre littegrann. Synes du vi bør skrive noen minneord? Til familien og samboer? Lurer..

  • Breiflabben sier:

    Det er litt moro å blogge igjen. Jeg holdt på å bli «carried away» når jeg skreiv om Nakhodka og Hotel Pyramid her. Jeg mimret litt etterpå ja 🙂
   Det andre har vi «snakket» om.

 7. solveig50 sier:

   Neimen sannelig, en habil blogger er frampå igjen! Det var trivelig. Har ikke vært innpå her på halvårsvis selv, det falt meg bare inn å klikke meg innpå bloghog i dag. Bra å se deg her igjen. Har ikke noe på hjertet for tiden å skrive om, men hvis jeg leser innpå her av og til så kanskje inspirasjonen våkner.

 8.  God advent Flabben, trevli’ å se deg 😉

  • Catalyzator sier:

    VILLBÅSTINGEN 😆
   Jeg er litt frekk å låner svarknappen og kommentarfeltet her hos snille Breiflabben fordi ditt kommentarfelt er jo stengt for sånne frittgående utenforbloggende raringer som meg hehehe TAKK for super(dyr)god og koselig hilsen med bredt smil i dagboksbloggen min. SAVNEKLEM (dyreste variant) tilbake til deg !

  • Breiflabben sier:

    Like så Villbåstingen. Det er visst andre her som synes det er hyggelig vi stikker innom også 🙂

 9. Cecilia sier:

   Så fint at du er tilbake. Det liker vi.
  Jeg er selvsagt litt missunnelig på adventsdrammene dine. Selv er jeg totalavholdende for tiden og kommer til å være det i syv måneder til.
  Vi får ta godt vare på englene våre, så tar de nok godt vare på oss – karma og sånt, vettu.

  Yeah! 🙂

  • Breiflabben sier:

    Hei Cecilia, hyggelig du er innom 🙂
   Du får bare holde deg borte fra adventsdrammene du, selv om jeg tror det med alkohol og svangerskap er overdrevet en smule. Men jeg er enig i kontrollert måtehold.
   Den engelen her tar nok vare på meg, i hvert fall så godt det lar seg gjøre 😉

 10. Effjusikay sier:

   Åååååi, varmt i hjerterota, Flabben er tilbake og det skal akkevittères i adventstiden 🙂 Og jeg som ikke var hjemme første søndag i advent og fikk tent ly… oi, jeg må renne opp i andre etasje og se om jeg finner stakan så jeg får tent no’ nå! 😯

 11. mokkaen sier:

   Var fint å lese hos deg igjen Flabben 🙂

 12. Lisa sier:

   Jeg vet ikke hvorfor, men.. jeg leste overskriften som «adventstøs».
  Og jeg skal innrømme at jeg lurte litt på hva du fylte kalenderen din med :-p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s