Fatter’n kokær egg

Faren min var ganske flink på kjøkkenet,

Jeg tror faktisk jeg har arvet noe av hans omgang med mat og tillaging av mat, i hvert fall tatt til meg noe av hans enkle og smakfulle omgang med god og enkel mat.

Han begynte nok å stelle litt på kjøkkenet allerede da min mor havnet på sykehus så altfor tidlig både for et ungt ektepar og to gutter i skolealder. Men vi hadde hushjelp ganske ofte ettersom jeg husker.

Fatter’n lagde verdens beste vaniljeis og jeg har fremdeles ikke smakt noe bedre enn hans.

Men etter som årene gikk og min far mistet synet, måtte han ty til noen snarveier og litt merkelige metodevalg på kjøkkenet når han skulle lage seg noe mat. Det hendte min nye mor kom hjem til ferdiglaget middag og de fleste gangene smakte det godt.

De hadde ei stålstekepanne med lokk som Fatter’n brukte ofte. Den var enkel i bruk og Fatter’n bare pluppa oppi det han mente var greit og så ordnet det meste seg.

Ei blokk med frossen fisk, en god smørklatt, en boks med tomater og noen andre grønnsaker oppi samme panna. Og vips så var den middagen laget i blinde.

Men når Fatter’n kokte egg var de kanskje litt bløtere enn det som vi vanligvis får i dag.

Han elsket et godt stykke brød med godt smør og sild og et bløtkokt egg over. Hvis han kunne snike til seg en akevitt ved siden av, så gikk han ikke av veien for det heller.

Og Fatter’n tok aldri tiden på sin eggkoking.

Han la egget(ene) i den minste kjelen med kaldt vann, satte den på plata og når han hørte at det fosskokte, så var eggene ferdig. Enkelt og greit.

Fatter’n kokte aldri hardkokte egg, det var ikke hans stil.

Men i dag er det vel mange som har kokt egg tenker jeg. Kanskje de har sjekket koketiden i VG’s helgemagasin eller de har gått grundigere til verks og benyttet seg av vitenskapelige hjelpemidler.

Vi koker nok alle eggene våre litt forskjellig, noen litt for lenge for noen og andre som Fatter’n litt for lite for noen sin smak.

Håper påskeeggene smakte godt og at frokosten var bra og at middagen blir likedan.

Fortsatt god påske 🙂

Reklamer

Om Breiflabben

I love cooking with wine, I even use some in my dishes.
Dette innlegget ble publisert i Day by Day, Tanker og følelser og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

34 svar til Fatter’n kokær egg

 1. carpediem sier:

  ooo.. det var et delikat egg! Lekkert at det har akkurat den konsistensen! Bravo! Sannelig lærte du noe av Fatter´n! 🙂

  • Breiflabben sier:

   Dette er et «smilende» egg Carpe, seks til syv minutter. Legger du til et par minutter til så får du et fint hardkokt ett.
   Fatter’ns var nok forholdsvis bløte 🙂

 2. Effjusikay sier:

   Oi 😯 Aldri hørt om den metoden før – jeg har prøvd å innbilde noen at ett egg tar 7 minutter og to tar 14, tre tar 21 osv men har ikke helt fått gehør for den teorien 😀 Hadde vaktler da, bittesmå egg, lite hvite og masse plomme og de tok 3 minutter så var de hardkokte…

  • Breiflabben sier:

   He he, tre egg tar ca 20 minutter ja, den var god 🙂
   Det er bare dine kommentarer som kommer opp i Vegkrysset, andres og mine kommentarer kommer ikke opp.
   Har du VIP- status eller? 🙂

   • Effjusikay sier:

    Ingen kommentarer fra min egen blogg kommer ut, heller… 😯 Jeg tror Sjalle driver og tester ut noe men jeg aner ikke hva… irriterende, vi har blitt bortskjemte 😀

 3. Margrethe sier:

  Jeg bruker samme metode -nesten. Tar aldri tiden.
  Minste panna – den er vel en liter tenker jegfyller med jevnstore egg. Her har du muligheter for de som liker dem litt bløtere eller hardere kokt ved å ta et stort og et lite egg 😉 sammen med de andre. Det blir normalt 6 egg i panna. Dekker eggene med kalt vann fra springen. Setter den på plata og når de koker slåt jeg av varmen. Når det ikke bobler lenger tar jeg dem av. Da er de aldri grønne. (hater grønne egg ) Når alle er jevnt store tar jeg opp ette egg for meg selv litt før tiden. Jeg vil ha plommen rennende, men sønnen som vil ha egg som deles med eggedeler får la egget ligge noen minuttter til. Han bryr seg ikke om at egget blir hardkokt.
  Det fungerer på alle komfyrer og alle kjeler. Men jo færre egg jo mindre panne. Koker man til storfamilien bruker jeg storpanna og koker hele pakken. Men altså ikke mer vann enn at det dekker akkurat. Om du tar for lite vann vil det bli litt flytende hvite også der hvor vannet ikke dekker

  • Breiflabben sier:

   Grønne egg er vel ikke akkurat så apetittelige nei. Nå skal det jo mye til at eggene blir så harde med denne metoden da. De blir ikke mer enn godt bløte 🙂
   Vann må til ja 😉

 4. Effjusikay sier:

   Tror det er noe rot i kommenteringa nå… jeg la igjen en som jeg fikk beskjed om var duplikat og den er ikke her 😯 Og den lød sånn:

  «Ingen kommentarer fra min egen blogg kommer ut, heller… 😯 Jeg tror Sjalle driver og tester ut noe men jeg aner ikke hva… irriterende, vi har blitt bortskjemte 😀 «

  • sjalle sier:

   Jeg aner ikke hvor den kommentaren har gjemt seg til nå (i en mod. kø ?) men det ser ut som den har dukket opp igjen, ett hakk lenger oppe her …

  • sjalle sier:

    Men den over her kom ikke med ….

   • Breiflabben sier:

     Mine kommentarer kommer ikke opp i Vegkrysset i det hele tatt Sjalle.
    Jeg var inne på «dashen» i går og så over plug-ins. Der var det to som het the junction og den ene var aktivert, mens den andre ikke lot seg «ordne» med.
    Videre så er noen som kommenterer hos meg merket som «spam», bl.a Effie, men de går rett inn.
    Mye rart med kommentarer og hvor de havner hen.

    • sjalle sier:

      Dobbelregistreringen av the Junction på dashen skjer pga en særhet i WP sin plugin registrering. Gammel og ny versjon ligger i samme folder og det skaper surr når listen av plugins lages, men det er altså ikke farlig. Kommentarenes uteblivelse fra vk var en glipp fra min side.
     Spam merkingen er levert av Akismet. Mekking på Akismet er ikke en del av jobb-beskrivelsen min 🙂 MEN… jeg vet nå at CAPTCHA som leverer kodene som uinnloggede må skrive under kommentaren har konsekvenser for Akismets prosessering. Det er ikke usannsynlig at vi vil klare oss bedre uten CAPTCHA. Må sjekke litt rundt først.

     • Breiflabben sier:

       På høyresiden i Veikrysset hvor mine og andres kommentarer hos meg er listet opp, står det fremdeles tre ikke-godkjente kommentarer som ikke er å finne blant kommentarene i innleggene.
      Jeg får heller ikke fjernet dem fra listen «ikke-godkjente» i Veikrysset.
      Har du noen forslag?

     • sjalle sier:

       Ja. Nærmere ettersyn avslørte at null og nix, nesten av all ajax-prossessering i vk var parkert grunnet en manglende url. Nå funker knappene, også for ikke-godkjente kommentarer.
      NB ! Slett-knappen gjør det den lover, og etterlater ikke et molekyl så her er det ingen uuupps-utilities. 🙂

     • Breiflabben sier:

       Det er forøvrig noe feil med «telleren» til kommentarene i de forskjellige innleggene også.
      I veikrysset stemmer ikke antall kommentarer på innleggene med det som det faktisk er.

 5. Ragnhild sier:

   Trivelig historie. 🙂

  Jeg bruker nesten samme fremgangsmåte som din far, bare med den lille forskjell at jeg lar eggene koke ett minutt etter at vannet fosskoker, og da blir de perfekte. 🙂

  Fortsatt god påske! 🙂

 6. naturglede sier:

   En skikkelig kokk den faren din. Tenk å koke mat i blinde når andre inesten ikke kan koke poteter. 😀
  Metoden hans til å koke egg, bruker jeg ofte. Hjemme har jeg egggkoker da, men på ferie er det kok opp og vente, som er metoden. Der feiler man aldri og folk blir så overrasket over at man kan gjøre det på den måten. Ja, vi har spist en del egg i påsken og godt er det også. Nyt den siste dagen i høytiden! 😀

 7.  prøver en uinnlogget som test, hilsen administrasjonen

 8. kodeks sier:

   til:BreiflabbenDette tallet (telleren) er hentet rett fra WP core, i databasen. Det jeg har oppdaget av avvik ser ut til å være uinnloggede men godkjente kommentarer som ikke regnes med i dette tallet (ref: Ragnhild innlegg). Jeg kan ikke se at dette er forårsaket av bloghog-koden som bare blåkopierer tallet som er generert av WP. Dette mener jeg vi så litt av på VGB også.

  Løsningen er å overstyre denne tellinga, men uten å gå i detalj så kan jeg si at wordpress sine ‘action hooks for database update interceptions’ bærer preg av mye påbygging over lang tid og er blitt ganske kaotiske. Mao krever en slik løsning at jeg er i litt bedre kode-modus enn jeg er i dag. Jeg skal se på det til uken.

 9. Cecilia sier:

   Jepp. Eggene i kaldt vann ( da spekker de aldri). Det gjør mamma også.
  Her har vi adoptert en annen metode: Legg brødet i brødristeren, og legg eggene i fosskokende vann. Skru på brødristeren. Når brødristeren er ferdig er eggene akkurat passe bløtkokt – det slår aldri feil.

  Jeg har sans for stålpanne med lokk. Den kan brukes til alt, og den er lett å holde ren, og tomatiserte retter blir som regel alltid bra, enten med fisk eller kjøtt – ikke glem kvernet chili og et godt dryss parmesan, og gjerne en lett siciliansk rødvin…

  Påsken ble strålende. Bare godvær og nesten ingen vind, men kaldt var det. Det var frostroser på vinduene om morgenen – på innsiden!

  🙂

 10. eMTe sier:

   Innom ein liten tur før natta skal gi kvile for morgondagen. Smiler av det smilande egget, men også av at i dette innlegget på toppen her omtalar du di mor og din far og kva passar vel bedre på ein dag som i dag (natt, but still … :))
  Du har nok fått med deg mange gode kvalitetar både frå henne og han, du er ein fin fyr Flabben.
  Hipp, hipp, hurra!
  Syng med den stemme eg har :
  «Hurra for deg som fyller ditt år!
  Ja, deg vil vi gratulere!
  Alle i ring omkring deg vi står,
  og se, nå vil vi marsjere,
  bukke, nikke, neie, snu oss omkring,
  danse for deg med hopp og sprett og spring,
  ønske deg av hjertet alle gode ting!
  Si meg så, hva vil du mere? (Gratulere!)

  Høyt våre flagg vi svinger. Hurra!
  Ja, nå vil vi riktig feste!
  Dagen er din, og dagen er bra,
  men du er den aller beste!
  Se deg om i ringen, hvem du vil ta!
  Dans en liten dans med den du helst vil ha!
  Vi vil alle sammen svinge oss så glad:
  En av oss skal bli den neste!»
  (margrethe munthe)

  Bursdagsklemmar sendt sørvestover i nattemørkret 🙂

 11. ertaberta2 sier:

   Gratulere med dagen din, Håper du får en kjempefin dag.
  Bursdagsklemm. 🙂

 12. Jorunn sier:

   Gratulerer med dagen 🙂

 13. Effjusikay sier:

   Heeey? Grattis? Mental kake!

 14. Energica sier:

   Hei! 🙂

  Jeg finner ikke igjen epostadressen din, så jeg prøver å sende linken til deg her… Det skal være ørnesafari… 🙂

  http://www.h-avis.no/nyheter/pa-tokt-for-a-finne-havorn-1.7933340

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s