Juleøltesten 2011: Rogalands Juleøl.

Noe øl er bare bedre enn annet ……

og slik er det for juleøl også. Dessverre for de fleste av Norges befolkning, så får ikke de oppleve Berentsens utrolig gode juleøl, juleøl i flere kategorier hvor de fleste kan bestilles gjennom Vinmonopolet. Men en av juleølene til Berentsen kan du ikke bestille gjennom
polet, og det er Rogalands Juleøl som selges i de fleste dagligvareforretninger i Rogaland og noen i Vest-Agder.

Jeg hadde selvfølgelig bunkret noen flasker, ikke bare Rogalands Juleøl, men mange andre sorter også som var å få både i forretning og på polet. Jeg skulle jo kose meg med julemat den første helgen i advent, mens min kjære var og testet kulturlivet i Helsingfors sammen
med en venninne.

Det ble ikke juleøl til all julematen. Fredag hadde jeg lutefisk og kunne sikkert valgt et lett juleøl, men som dere ser her så ble det nok den vanlige pilsen, Grans Premium.

Det ble nok noen juleøl både før og etter maten, men som dere ser så langer jeg nedpå noen ganske store porsjoner og det holder sjelden med en.

Det ble nok litt påfyll av disse fine ribbestykkene som hadde vært en snartur under grillen etter å ha dampet seg i nesten tretimer. Nydelig pinnekjøtt med nok en pils til som vi kan se. Ja og en liten akevitt hører selvfølgelig med til julemat på en lørdags kveld.

Her burde jeg nok hatt et godt juleøl til. Men da det ble tid for ribbe på søndag, så var det juleøl i glasset og det er jo egentlig litt bakvendt da jeg foretrekker lett juleøl til lutefisk rikt juleøl til pinnekjøtt og pils til ribbe. Men sånn er det nå, man gjør ikke alltid det ganen forlanger. Akevitten er jo med uansett.

Men jeg testet altså til slutt Rogalands Juleøl i en helg som var tilegnet julen i det Flabske hjem.

Rogalands Juleøl fra Berentsen Brygghus i Egersund er et mørkt juleøl med 4,7 % alkohol.

  • Dufter av mørk lett bitter sjokoladepreget malt.
  • Smaker av et rikt fyldig juleøl med fin balanse av sødme, fruktighet og humle.
  • Det viser seg som et mørkt brunt øl med et fint porøst brunlig skum.
  • En karakter av et meget godt fyldig juleøl i ”butikk-klasse” med en kompleksitet som hører hjemme blant de beste i den sterke juleølklassen.
  • Det bedømmes til en sikker, om ikke den sikreste sekseren i årets åpne
    klasse.

Jeg skulle ønske Berentsen Brygghus hadde kapasitet til å brygge dette ølet til alle Norges husstander. Dette er et godt bevis på at det går an å brygge godt og rikt mørkt øl til under 4,75% alkohol.
Igjen et av Norges beste juleøl i åpen klasse og suverent til pinnakjød.

Reklamer

Om Breiflabben

I love cooking with wine, I even use some in my dishes.
Dette innlegget ble publisert i Bloggen i Bilder, Juleøltesten 2011, Mat og Drikke og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

35 svar til Juleøltesten 2011: Rogalands Juleøl.

  1. fiaflyfly sier:

    Hmmm vart sulten av bildan æ… men ikke tørst… hm… merkelig..

    -fia

    • Breiflabben sier:

      Bare hyggelig at maten frister også Fia, jeg elsker julemat jeg, men hun jeg elsker er ikke fullt så glad i det 😉
      Ja, og så er jeg litt glad i juleøl også. Du burde prøve hvis du kan få tak på. Ingen butikkøl slår Rogalands Juleøl. Det er det desidert beste 🙂

  2. LeylaM sier:

    Mmmmmm, all den nydelige julematen smaker jeg mer enn gjerne på, men ølet skal få stå ifred 😀 Jeg vet at det finnes utrolig mange slag øl og at de smaker ulikt, men jeg synes te er best jeg da 😆

    Ha en fin kveld Flabben og en Leylaklem sendes deg 🙂

    • Breiflabben sier:

      Så du synes te er best du Leyla. Ja ja, noen må jo drikke det òg 😉
      Dette er virkelig et stort juleøl Leyla og jeg har mange av det på lager 🙂

      Ellers så har jeg kost meg med julemat i helgen som var. Deilig 🙂

      Du får få med noen flabbekinn til teen din da 😉

  3. sirenia sier:

    Her ble jeg både sulten og tørst gitt 🙂
    jeg får lage litt tacomat tenker jeg 😉
    venter ennå litt med julematen..

    • Breiflabben sier:

      Det blir lite med julemat på meg i år Serenia. Det blir to julebord om ikke så lenge og lutefisklaget med venner i Sandefjord før jeg setter kursen sydover den 18. desember og kommer ikke hjem før på nyåret, brun og fin med masse deilig kanarisjømat og vin under beltet 🙂

      Det blir jul det òg 😉

      • sirenia sier:

        Glemte jo nesten det 🙂 blir fine dager det skal du se 🙂
        og smake jul på forhånd er jo lov da 😉

        Har en venninne som skal sydover i julen
        så jeg har noen planer om julemiddag jeg også,
        før jul, med henne.

        • Breiflabben sier:

          Der ser du, litt jul på deg også før jula setter inn.
          Jeg har akkurat spist en stor tallerken med kald ribbe og rødkål pluss en god øl og en akevitt.
          Snadder 🙂

          • sirenia sier:

            Ja her skal også ribba stekes før jul, den er mer enn god nok kald lenge 🙂
            Dropper både sylte og sylteflesk, ribba får holde.

            Lager du surkålene selv da? :)Kos deg videre.

          • Breiflabben sier:

            Jeg elsker kald ribbe og hjemmelaget sylte, men i år blir det ikke noe.
            Surkål lager jeg ikke, men hjemmelaget rødkål blir laget noen ganger. Frisk og søt med epler og god hjemmelaget saft.

  4. Rajo sier:

    Deilig mat Flabben. Også jeg hadde «julemiddag» søndag som var. Men øl står jeg over. 🙂
    Fin kveld til deg.

    • Breiflabben sier:

      Jeg får ta meg av ølet jeg da Rajo 🙂
      Jeg tror jeg la på meg en kilo i helga, for jeg spiste meg skikkelig mett alle tre dagene 🙂
      Fin kveld til og dine firbeinte Rajo 🙂

  5. naturglede sier:

    Godt du tar deg av ølet, for det tåler jeg ikke mye av. Men smake er gøy! Julemat på alle fat her hos deg ser jeg. Vi har fått inn litt ribbe og surkål. I dag var det svensker på besøk, så da ble det ris og gryte. Slett ikke dumt det heller. Til dessert var det lun eplekake med krem. Jeg er mett enda jeg. Nyt kvelden 🙂

    • Breiflabben sier:

      Tåler du ikke øl Katten?
      Katta til kameraten min tålte heller ikke mye øl for førti år siden, men den syntes visst det var artig å smake 🙂
      Lun eplekake med vaniljekrem eller vaniljeis er noe av det beste jeg får av bakverk eller dessert. Nam nam 🙂
      Du får nok dreis på ribba du Katten, selv bruker jeg rødkål til.
      Jeg nyter kvelden, og det samme til deg 🙂

  6. Hilde sier:

    Nå ble jeg sulten Flabben!
    Som du frister en stakkar 😉

  7. Breiflabben sier:

    En kommentar fra MorHubro som jeg dessverre ikke kan hente fram.

    MorHubro sier: «Du kan forvalte naturens goder og er en sann livsnyter!

    Jeg elsker lutefisk og pinnekjøtt, men ribbe spiser jeg bare for høflighets skyld.

    Du burde prøve å komplettere lutefiskmåltidet med gamalost og sirup.
    Det smaker lukullisk og forhøyer nytelsen!
    Av og til bruker vi også en lett sennepssaus, og hvis vi har selvlaget kjøttfett eller finner det i butikkene, er det fast tilbehør.

    Da jeg var barn og de første årene i eget voksne hjem, spiste vi alltid både lutefisk og ribbe på julaften.

    Først lutefisk og etterpå ribbe. Deretter multekrem.

    Det ble et meget langt og familievennlig måltid i de beste gammeldagse tradisjoner.

    Men etter familieråd, spiser vi nå lutefisken på lillejulaften.
    Julaften-menyen varierer fra år til år.
    Vi feirer av og til hjemme hos oss med barn og barnebarn, og av og til er vi julegester hos båre barn.
    Variasjon skaper glede og forventning, men det må være tradisjon i bunnen, så kan vi variere på toppene.

    • Breiflabben sier:

      Jeg takker selvfølgelig MorHubro for denne gourmante kommentaren og er hjertens enig i en svak sennepssaus til lutefisken også.
      Jeg er også enig i hennes utsagn om «variasjon skaper glede og forventning, men med tradisjon i bunnen».
      Jeg vrir litt på det i år og reiser i tradisjonens tro en tur til Tenerife, men tar med meg min kjære og blir der over både jul og nyttår 🙂

      Greit det MorHubro?

      Hyggelig å se deg etablert her inne 🙂

  8. emte sier:

    Du veit å kose deg i eige selskap du Flabben og det er ein god ting. Vart skikkeleg svolten med tanke på julemiddag etter dine fristelsar her,eia var eg der 🙂

    Drikke til ribbemiddag her hos meg er solo blanda med vørterøl,noko eg vart introdusert for hos ex-svigers,nydelig godt faktisk.

    God kveld og veke på deg!
    Marieklem

    • Breiflabben sier:

      Takk for kommentar Marie. Dette ølet fikk toppkarakter i VGs testpanel i helgen. Jeg får vel bare si «velkommen etter» til dem.
      Men Rogalands Juleøl fra Berentsen er bryggerkunst på øverste plan. Jeg ble mektig imponert av årets øl.
      Fin uke til deg også. Her har den begynt med snø.

  9. ertaberta2 sier:

    Jaa, hva skal jeg si her da, jeg klarer jo ikke lutefisk eller øl, :O)
    Men ett godt innlegg er det, Du er flink med mat og drikke, det skal du ha.
    Her nyter jeg Alkofri Ingefærøl til julematen, som i år blir.. ???
    Vet ikke, jeg er bedt bort.. 🙂
    Og her i «fjellet» er det hvitt og vakkert, som ett stort julekort. 😀
    Ønsker deg og dine riktig fine AdventsDager.
    Klem og Tommel. 🙂

    • Breiflabben sier:

      Takk for hyggelig kommentar E-B 🙂
      I to av dine nabobyer brygger de det beste alkoholfrie juleølet. Både Aass og Grans har bra alkoholfritt juleøl. Aass «Uten» og Grans «Julefri»

      Takker for både klem og tommel. Det har vært lite av det de siste dagene. Liv leser til eksamen og vil ikke bli forstyrret 😉
      Sånn er det, og da kan jeg jo heller sende deg noen flabbekinn 🙂

  10. carpediem sier:

    Med god julemat skal man ha øl og akevitt, det sier nå jeg, da! 😉

    Jeg vet ikke om jeg er så flink tiø å smake de forskjellige ølene, men etterhvert har jeg fått sansen for å finne smaken på de forskjellige vinene.. så du får lov til å være ekspert på dette temaet her! 🙂

    Er du klar til julekalenderluken i morgen? Det er din tur da! 😀

    • Breiflabben sier:

      Jeg er enig med deg Carpe, jeg synes den norske julematen skal ha selskap av øl og akevitt. Ja bortsett fra torsken som de bruker på Sørlandet da, den skal ha vin, og så får det være opptil en hver. Det er jo mange nordmenn som bruker rødvin til torsk. Hvorfor forstår jeg ikke, men jeg har en tanke om det, og det er at det ser pent ut med rød vin til den hvite fisken. Andre grunner finner jeg ikke 🙂
      Ja da Carpe, luka mi kommer i morra. Når på døgnet vet jeg ikke, men jeg tror det blir tidlig 😉

  11. jadajada sier:

    hei

    alltid koselig å lese dine innlegg om mat 🙂

    nå ser jeg at du vil ha pils til ribbe – som meg – med en lille en….
    jeg spør da dere begge – har dere testet ut Helstrøm’s ide om hvitvin til ribba ?

    • Breiflabben sier:

      Heisann,
      og takk for hyggelig kommentar.
      Jeg har ikke smakt hvitvin til ribbe, jeg har fått rødvin til og det var bom. Men det hadde like mye med at de som serverte ikke hadde prøvd å tilpasse vinen en gang.
      Jeg vil normalt ha lyst øl, pilstype, og blir det mye akevitt tar jeg gjerne Grans lettøl som faktisk er meget godt. Det suverent beste lettølet i Norge, kanskje Carlsberg Light kommer opp mot det.
      Liv vil nok ha hvitvin eller bobler til ribba, men hun er ikke så glad i ribbe og heller ikke så veldig begeistret for øl og akevitt. Det er vin der i gården 🙂

      Men Hellstrøm har peiling han og jeg ville fulgt hans anbefalinger. Jeg ville nok trodd en frisk Riesling, Sylvaner eller Pinot Gris. Hold deg borte fra «feite» Chardonnay.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s